Olkapääleikkaus ja fysioterapia

Posted on

Kun olkapääleikkauksen jälkeinen kuntoutus menee täysin nappiin. Liikunnallisesti todella aktiivinen Päivi käytti sairaslomansa hyödykseen ja teki päivässä kolme lenkkiä, joiden jälkeen oli vuorossa annetut harjoitteet olkapään kuntoutumiselle. Tällä toimintamallilla olkapää parantui entiselleen eikä muu fyysinen kunto päässyt ainakaan laskemaan kuntoutumisen aikana. Kehon saadessa sopivasti rasitusta ja raitista ilmaa, myös uni tulee paremmin. Hyvin nukutut yöt taas pitävät huolen siitä, että mielihyvähormonia erittyy verenkiertoon ja kivut vähenevät. Positiivinen oravanpyörä siis!

Minkälaiset tuntemukset ja odotukset Päivi sinulla oli heti leikkauksen jälkeen toipumisesta?

Leikkauksen jälkeen kivut olivat kovat ja särkylääkkeitä oli otettava säännöllisesti. Aloitin kuitenkin heti ohjeistuksen mukaiset pienet liikkeet kädellä. Aluksi tuntui, että taju menee, heikotti ja välillä jouduin oksentamaankin, mutta sitkeästi jatkoin pieniä liikesarjoja monta kertaa päivässä. Kuvittelin, että paraneminen etenee nopeasti, kun olen ahkera ja jumppaan säännöllisesti. Aika pian kuitenkin huomasin, että työmaata piisaa pitkäksi aikaa, mutta työ oli tehtävä. Liikesarjojen lopussa tuli hyvän olon tunne, jos kipua ei enää viimeisten liikkeiden aikana tuntunut. Lähdin heti alussa rytmittämään päivääni liikkumisen ehdoilla. Päivän lenkit olivat hyviä alkulämmittelyjä ja päälle jumppa. Mielikin pysyi virkeänä, kun pääsi ulos ja lenkkireittiä vaihdellen kaupunki tuli entistä tutummaksi.  

 

Fysioterapia aloitettiin liikkuvuusharjoitteilla sekä staattisilla jännityksillä leikkaavan ortopedin ohjeiden mukaan. Kuntoutus eteni nopeasti pääliikesuuntien harjoitteluun. Usein käden nosto etu- ja sivukautta korvan viereen tuottavat eniten haastetta, joten näitä harjoiteltaessa hyödynnettiin eri asentoja sekä välineitä. Harjoitteisiin lisättiin vastusta progressiivisesti koko jakson ajan. Päivillä ei ollut kipuja juurikaan koko fysioterapiajakson aikana, joten pääsimme etenemään harjoitteissa harppauksin.

Rotator cuffin lihasten harjoitteet aloitettiin hartialinjan alapuolelta, mutta siirryttiin hartialinjan yläpuolelle mahdollisimman nopeasti. Varmistuaksemme siitä, että harjoitteet aktivoivat haluttuja lihaksia, käytimme testauksessa MPower- lihasaktivaatiomittareita. Mpowerin avulla pääsimme jatkamaan niillä harjoitteilla ja asennoilla, jotka tutkitusti aktivoivat Päivillä halutut lihakset.

Tuntuiko missään kohtaa jaksoa siltä, että kuntoutus ei etene haluamallasi tavalla? Miten motivoit itseäsi harjoittelemaan niin tunnollisesti?

Monta kertaa tuli tunne, että tästä ei tule mitään ja miksi kuntoutuminen etenee niin hitaasti, mutta periksi en missään vaiheessa antanut. Lepopäivät (1-2) pidin säännöllisesti ja se olikin tärkeää (ulkoilusta en pitänyt lepopäiviä, koska koin ulkoliikunnan itselleni niin tärkeänä mielenvirkistäjänä). Jokaisen fysioterapia-käynnin jälkeen sain uudet harjoitusohjeet ja tein niitä ohjeistuksen mukaisesti. Tein aina myös edellisiä harjoituksia ja oli mukava huomata, miten ne tuntuivatkin helpommilta, kuin aikaisemmin, eli oli menty taas eteenpäin.

Suurin motivoija oli, kun itsekin huomaa liikkuvuuden tai voiman lisääntyneen. Lisäksi fysioterapiassa annettu positiivinen palaute tekemästäni työstä kannusti jatkamaan samaan malliin. Palautteen saaminen on tärkeää, varsinkin jos itsestä tuntuu, että kuntoutuminen ei etene omasta mielestä.

Jakson lopussa siirryimme toiminnallisiin harjoitteisiin ja fyysisen suorituskyvyn parantumiseen. Harjoitteet, jotka vaativat käsisilmäkoordinaatiota, liikkeen virtaavuutta lantiosta ylös sekä eri tempoja hyödyntäen.

Fysioterapiajakson aikana tehtävät harjoitteet valitaan Aktiivissa sen mukaan, että asiakkaan on helppo tehdä niitä myös kotona. Harjoitteita ei välttämättä tule tehtyä, jos asiakkaan pitää niiden takia lähteä kuntosalille tai ostaa iso varasto erilaisia liikuntavälineitä. Harjoitteiden valinnassa sekä koko prosessissa asiakkaan omat tavoitteet, harrastukset ja työnkuva ovat tärkeässä asemassa. Harjoitteiden tulee olla asiakkaan taitotasoon sopivia, mutta myös tarpeeksi haastavia, jotta ne motivoivat asiakasta.

Koitko fysioterapiajakson hyödyllisenä olkapään kuntoutumisen kannalta? Mikä oli parasta jakson aikana?

Fysioterapia oli omalta kohdaltani erittäin hyödyllistä. Olen ollut aina aktiivinen liikkuja, joten ohjeiden noudattaminen ei tuottanut mitään vaikeuksia. Kotoa löytyi valmiiksi muutamia kuminauhoja (yliveto väline eikä paina kassissa!) ja puntteja, joita hyödynsin harjoittelussa. Fysioterapiassa tehtiin uusia liikkeitä, sain ne puhelimeeni videoituna ja seuraavalla kerralla käytiin tuntemuksia läpi. Monista liikkeistä on tullut suosikkeja, jotka ovat jääneet jumppaohjeisiini pysyvästi. Ilman ammattimaista fysioterapiaa kuntouttavat liikkeet olisivat jääneet hyvin yksipuolisiksi, kuntoutuksen vaikutus olisi jäänyt arvoitukseksi ja tärkeän palautteen saaminen puuttuisi. Harva tietää mitä tehdään, kun käsketään tehdä liikkuvuusharjoitteita.

Jakson aikana parasta oli tapaamiset fysioterapeutin kanssa, sillä palautteen saaminen antoi aina toivoa paremmasta. Tässä vaiheessa tuntuu, että olkapää on parantunut yllättävän hyvin, kun ottaa huomioon leikkauksen jälkeiset viikot. Olen noudattanut annettuja ohjeita, tehnyt kovasti töitä ja yrittänyt pitää mielen myös virkeänä, joten lopputulos on hyvä. Kuntoutus jatkuu, liike on lääkettä edelleen…..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *